Om jakttroféerna

Hunting_trophies_of_Tibor_GencsyAlla gillar naturligtvis att få troféer, priser och bekräftelser på vad de är duktiga på. Jägartroféer har man haft i alla tider. Till och med under jägarstenåldern drog man ofta ut tänderna på djuren man fällde och bar dem runt halsen. Det var en statussymbol men också en amulett. Man trodde att egenskaperna hos det djuret man fällt skulle smitta av sig på en själv om man bar en bit av djuret på sig, som en tand eller tass.

Många jägare uppskattar att samla på troféer än idag av djuren de fäller, särskilt om de lyckas fälla ovanligt snygga exemplar av djuret. På Jordbruksverkets hemsida kan man läsa om lagar och regler runt att ta hem troféer ifrån andra länder. Det är viktigt att läsa på om reglerna om man planerar att ta med sig en jakttrofé hem från ett annat land. Man måste även söka ett tillstånd och i slutändan kan hela ärendet bli ganska dyrt. Ibland tillåts fällning av utrotningshotande djur och är man i landet och jagar vid just den tiden kan man ha turen att få ta hem en trofé av ett sådant djur. Då är det bland annat bara via vissa tullstationer man kan få in trofén i Sverige. Det är också viktigt att tänka på smittorisk exempelvis. Även uppstoppade djur kan innebära en viss smittorisk.

Man får även räkna med att jakttroféer kostar en slant. Som prisexempel kostar ett helmonterat lodjur upp emot tjugotusen. En älgtjur mellan femtio och hundratusen. Nej, är ekonomin lite ansträngd men du ändå vill ha med dig en trofé hem bör du kanske sikta in dig på en vessla. En sådan får du helmonterad för ett par tusen och den står fint ovanför den öppna spisen, eller kanske i en bokhylla. Ett annat hett tips är att investera i en bra kamera och rama in lite snygga bilder av djuret istället.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *