Djur i de svenska skogarna

Det är inte alla som har råd att åka på en dyr jaktresa utomlands. Särskilt inte efter de kostnader som det innebär att bli jägare. Men då får man inte glömma att jakt är ett stort intresse och det finns gott om spännande jaktresor även här. Skjuta älg i Lappland, för att nämna ett exempel. Men vad dyker egentligen upp på de vanliga jaktmarkerna? Vanligtvis är man ute efter att skjuta ett speciellt djur, jakten är specificerad så att säga. Här nedan följer de vanligaste djuren som jagas i Sverige.

Vildsvin

wild-659379_960_720Vildsvin förökar sig fort, varje hona får många kultingar. De är stora, inte så rädda och rör sig ofta i flock. Det är dåliga egenskaper om man tänker på alla bilister, att köra på ett vildsvin kan orsaka stora skador då de är så hårda. Förutom det tycker vildsvinen också om att böka omkring i jorden och kan snabbt få en trädgård att ändra utseende. Tyvärr också åkrar. Vildsvinen är egentligen det vilda djur det är mest problem med samt att de som sagt förökar sig fort. Därför behövs det skjutas av många vildsvin varje år för att hålla nere populationen.

Rådjur

Även rådjuren finns det många av och de är kända för att kasta sig ut på vägen när man minst anar det. De är lite skygga som tur är, men är vintern svår tvingas de bli djärvare och ta sig närmare civilisationen för att få tag på mat.

Älg

AKA, skogens konung. Denna vill man inte stöta på, varken under skogspromenaden eller på vägen. De är större än man kanske tänker sig och inte lika skygga som rådjuren. Även dessa djur försöker man hålla en lagom population på för att minska på olyckor.

Räv

Rävjakten var stor för ett tiotal år sedan när rävarna behövde avlivas för att de fått s.k. skabb, som är ett kvalster som kan smitta av sig till hundar lätt, därför håller man noga uppsikt efter återfall bland rävarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *